Системата на академик Мирзакарим Норбеков за самовъзстановяване здравето на човека е изключително популярна в България. У нас ежегодно се провеждат оздравителни курсове, водени от учениците му. Книгите му „Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата”, „Уроците на Норбеков”, „Тренировка на тялото и духа”, „Къде на майната си зимуват звездите” се превърнаха в бестселъри и влязоха в библиотеките на почти всеки български дом.

В тях има един цял източен мироглед, поднесен с много чувство за хумор, така присъщо на автора им. За своята система Норбеков казва, че това, на което иска да научи хората, не му принадлежи. Тези знания той е получил от своите наставници, а те – от своите наставници. Знанията са на повече от 5 хиляди години, но са адаптирани към нашия свят. Според Мирзакарим Норбеков всички болести ни спохождат заради неумението ни да управляваме собствения си организъм. „Ако нещо, истински заслужаващо си, ви задържа в този живот, вие сте обречени на успех”, вдъхва увереност със цялото си учение Норбеков. Благодарение на уникалната система, много хора по света са възстановили здравето си и са се справили с трудни житейски ситуации.

Откъс от интервю с Мирзакарим Санакулович за вестник „Телеграф“

- Вие станахте световноизвестен със системата за възстановяване на зрението. Дори наскоро в Москва Ви гостува 72-годишен монах от Молдова, който самостоятелно, работейки по книгата „Опитът на един глупак”, е ликвидирал зрителния си проблем. Как стигнахте до извода, че с подходящи упражнения диоптрите могат да бъдат премахнати?

- Известни са много случаи, когато пациенти са успели да се излекуват от най-тежки страдания, смятани от съвременната медицина за фатални. Ако се изследват хората, измъкнали се от клопката на смъртта, може да се намери пътят, по който това е станало. И ако той се повтаря многократно, значи е открита закономерност. Преди много години забелязахме, че хората, които са весели, усмихнати, които се чувстват щастливи, започват някъде да забравят очилата си. И въз основа на проучване установихме, че те ги забравят, защото виждат чудесно и без тях. Разбрахме, че държим в ръцете си закономерност, която може да се пренесе в техниките на работа за подобряване на зрението. Започнахме да правим проучване как това състояние може да се получи по изкуствен начин чрез приповдигане на настроението. Резултатите бяха удивителни, но при много работа и постоянство. Възстановяването на зрението по системата зависи от това доколко един човек е настроен да работи върху себе си. Оздравителните курсове са за силни хора, нашата система не е за слабохарактерни. Оттам идват и различните резултати.

58548 1000

Преди да ви разкажем повече за Системата в Бългаия през годините, прочетете няколко от споделените във Facebook страницата ни резултати от курсити:

„Уникален подход, който те връща към естественото ти познание и радост от живота“ – Люси Марковска 

„Записах се и изкарах само първо ниво на оздравителния курс по системата на Норбеков. Прецених, че в този момент от живота си искам промяна, бягство от суетата и стреса на свръхактивна професионална позиция и укрепване на здравето. Имах нужда от помощ и я получих не само като качествена промяна на показателите на зрението и функциониране на различните органи и системи в тялото ми, а и като цялостна философия за уверено и жизнеутвърждаващо съществование. Намерих време да опозная себе си в нюанси, силните и слабите си страни, да активирам волята и вътрешните си сили. И всичко това се случи само за 9 дни, под очарователното ръководство на Гузал Тажибаева и българските ѝ асистенти. Благодаря и разговорът е с продължение...и със себе си и със всички Вас прекрасни и отдадени на мисията си хора от клуб Норбеков-България!“ – Михаела Малеева

 „Махнах очилата след 47г. На осмия ден продължих да чета книгата „Опитът на един глупак......“ без очила. И вече 4г се чувствам прекрасно - но без тренировки на тялото и духа няма как да стане. Иска се доста работа. Не става с късмет или чудо!“ – Мария Георгиева

10305419 10152812509257822 801101068325070449 n

Интервю от 2014 година на Илияна Георгиева с Жана Иванова – представител на Системата на Норбеков в България, организатор на курсовете и издател на книгите на Норбеков (вестник „Самоков 365“)

- Здравейте читатели, в началото на месец септември с моя син Райко се записахме на Детски оздравителен курс по системата на Норбеков. Там се запознахме и с Жана Иванова. А какво наложи това, за резултати от курса, личните ни впечатления и какво се съгласи да сподели Жана за себе си, за системата и нейните послания пред мен, специално подготвено за вас читателите на Самоков 365 ще прочете в следващите редове.Ето какво казва Жана за себе си:

- Жана Иванова съм-собственик на Издателско-продуцентска къща „Жануа'98″.
С книги започнах да се занимавам през 1996 година, преди това съм работила в киното. Икономист по образование. Търсеща, винаги съм се вълнувала от въпросите за саморазвитие и усъвършенстване, за скритите от нас отговори на важните въпроси за Живота, за Съдбата, за Пътя на всеки и на всички заедно.
Първата и най-важна среща за мен беше през 1991 година – със Словото на българския Учител Беинса Дуно/Петър Дънов/, или по точно Учител, дошъл в България да ни донесе Любовта, Мъдростта, Истината на чист български език. След това се озовах и с човека, съхранил огромен архив неиздавани беседи на Учителя – д-р Вергилий Кръстев, и така беше създадено издателството. За тези 16 години екип от много предани българи набрахме, изчетохме и издадохме 120 тома с беседи, като „Жануа'98″ е само един обединителен център, разпространител.Това беше красив колективен труд и той все още продължава!

Имам една дъщеря, на 20 години,която ме прави щастлива и горда майка!
Това беше началото, след него срещите продължиха – продължават и сега.

10570367 10153040144697822 7087817262791177763 n

- Разкажи ни за системата Норбеков?

- Системата на Норбеков сякаш сама ме намери.
От 1999 година много скоростно се развиха проблемите с очите ми, зрението ми прогресивно се влошаваше. Първата ми операция беше през 2001 - след това недобро развитие на нещата. Малко отчаяние, повече депресия. Мой приятел – Васил Серафимов, ми подари книга на руски език как да си оправим зрението, като разберем,че очите не са нещо отделно от целия организъм, а те са сякаш последната тревожна камбанка, която ни предупреждава,че нещата не вървят на добре. Книгата беше „Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избави от очилата“

Октомври 2003 бях на курс в Москва, защото разбирах, че по книгата няма да мога да се справя сама. Толкова бях вдъхновена, обновена, окрилена след курса, че си казах: „Това трябва да го има в България,да го предложа на най-близките си, на приятелите си, на роднините си. Иначе ще остане само хубав и разтърсващ спомен, а пък и да ходя на всички курсове в Москва ми е непосилно – по-добре преподавателите да идват!!!"

И така и се случи – това е част от резултата от курса: каквото пожелаеш, планираш го и то се получава.Започнаха регулярно курсове, Норбеков беше за първи път 2005 година в България. Направихме филм-портрет за системата, за него.

И вече 11 години тези курсове продължават да помагат на стотици, хиляди хора у нас.
От колко нива се състои системата? И ако може по нещичко да ни кажеш за всяко?
Системата е разработена на няколко нива, като основен, най-важен, силен и вдъхновяващ – почти като първата Любов, е Първият учебно-оздравителен курс. Той наистина ни променя, променя гледната ни точка към събитията в живота ни, към работата ни, към семейството и неговата изключителна роля за нас, променя отношението ни към самите себе си, към най-близките ни.
Това е отправна точка в курса.

Всеки ден се играе ставна гимнастика, която събужда и раздвижва всяка става, всяко сухожилие и се прави в състояние на удоволствие и радост от живота. 10% са физическите упражнения, а 90-състоянието, в което се правят, казва Мирзакарим Норбеков.
Радостта, от това, че си намерил време за себе си, да се занимаваш с всичко, което те вълнува, което искаш да откриеш и да развиеш или промениш в себе си. В СЕБЕ СИ-ЛЮБИМИЯ!
Искам само да споделя с читателите едно от упражненията: Въпрос към вас- затворете очи и мислено си представете 3 най-близки от вашето обкръжения хора....Направихте ли го?..Да?...Сигурна съм,че вие не фигурирате в тези 3 души. Вас ви няма, вие не сте си любими и значими ...А ако нямаме Любов към себе си, себе си не обичаме, как можем да дадем на другите нещо, което ние нямаме?!

Ето с това се срещаме на първо ниво-със самите себе си-любимите! И с тази любовност продължаваме да правим упражненията за очите, гимнастика за очите/нея я правят всички и без задачи за очите,защото така се ободрява мозъкът ни.
Правим медитативни упражнения за различните системи в организма -кръвоносна, лимфна, нервна,отделителна, полова.

Има и няколко ключови упражнения, които променят всички и това остава завинаги. Наричам ги упражнения „тежка артилерия „-ПРОШКА, ОБРАЗ НА МЛАДОСТТА И СЪВЪРШЕНСТВОТО, ОКТАВА. Всички те дават свобода, сила, полет, мощ на Духа и заедно с физическото ни пробуждане на тялото синхронизират трите страни на триъгълника: ТЯЛО-ДУША-ДУХ. ЗДРАВО ТЯЛО-ЗДРАВ ДУХ!

Всички на курса имат промяна, имат резултати по време на тези 9 дни. Никой не може да се върне в състоянието си преди курса. „Заразата" с радост, вдъхновение, справяне с конкретни здравословни задачи, с психически стабилитет, с уравновесяване на емоциите, с нови конкретни планове за бъдещето, разкриване на таланти, неподозирани или пък потискани-това са само част от споделените мигове в последния ден на курса.
ВТОРОТО НИВО НА СИСТЕМАТА-то е за всички, които са минали първото и не са успели сами да се справят докрай със здравословните задачи, искат да вървят по-бързо към целите и мечти в живота.

Въпросите -Защо ми е здравето? Какво ще правя като стана здрав? Какво искам да направя, да постигна, да създам?, си го задаваме още на първото ниво, а тук вече на Второто конкретно, индивидуално се работи. С чертите на характера, с целите, с постиженията. Някои от техниките и упражненията от Първото ниво се преповтарят, само че на по-високо ниво и с по-висок интензитет.

Основни са Каноните от древната книга „КАНОН НА ВЛАСТЕЛИНИТЕ", които засилват имунитета и разкриват вътрешния потенциал във всеки курсист. Всеки получава индивидуални комплекси, съобразени с заболявания, задачи с емоциите и стабилността.

Специална гимнастика, продължава пробуждането на физическата сила в тялото. Тренират се състоянията, в които имаме силата, увереността да постигнем всичко, което ни е необходимо, за да сме щастливи, успешни, обичани, реализирани. Записваме тези усещания, тези отпечатъци на физическо ниво в тялото си и после тренираме да ги „извикваме", когато са ни необходими в реални ситуации в живота, в работата, в отношенията ни.

„Тежката артилерия" упражнения са още по-мощни, по-дълбоко разместват, задълбочават резултатите, усещанията, откритията.

10551462 10152614692087822 4251435764901745777 o

КУРС ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНТУИЦИЯТА

Изцяло лидерска програма, know-how на Мирзакарим Норбеков и водещите му преподаватели! На него не се работи за здравето, а то се подобрява като допълнителен ефект от работата по време на курса.
Тренировка на интуицията, която още на Първо и Второ ниво се пробужда. Тренировките са с черно-бели карти, с цифри, със ситуации от ежедневието ни. Разчупване на стереотипите, освобождаване от старите наложени програми, алтернативни дни по време на курса. Разкриване на най-дълбоките ни мечти, копнежи, първи стъпки към реализирането им. Отговори на въпросите: КОЙ СЪМ АЗ? КАКВО ИСКАМ ДА ПОСТИГНА? КАКВО ОБИЧАМ, КАКВО ХАРЕСВАМ?

Силова гимнастика всеки ден. Специални тренировки по траектории от тялото, които усилват интуицията. Всеки ден за всеки- негова конкретна цел и и достигането й, споделяне на другия ден" разкриване на вътрешните бариери, страхове, комплекси, които ни пречат да бъдем това, което мечтаем и искаме да бъдем.

10428669 10152822579207822 5555556141538244315 n

РАБОТИЛНИЦА НА УСПЕХА

Уникален, авторски курс на Мирзакарим Норбеков, който той лично води. Това е курс, който трябва да се преживее, не може да се опише, защото той винаги е различен ,съобразно участниците, техните въпроси, техните проблеми, задачи по здравето, в личен план, въпросите на семейството, кариерата.
495 страни има от живота ни, които ако не са развити, хармонични ние не можем да се чувстваме щастливи, удовлетворени, цялостни, полезни. Мирзакарим Норбеков по своя си неповторим начин на „дервиш в смокинг", на „суфи в костюм" успява да разруши вътрешните ни прегради, бариери, ограничения. Да ни покаже как сме в клопката на старите си програми и навици, които не водят до нищо красиво и вълнуващо. Силата на въображението, на романтика, на мечтателя-това ни показва ученият от Узбекистан.
Пожелавам на читателя да успее да посети някои от формите на този курс, който е изграден на опита на древните чрез техните притчи и на опита на Автора и много от неговите лични ученици- бизнесмени, спортисти, музиканти, актьори.
Този курс се провежда и сред Природата, по време на Похода в България из красивите кътчета на Странджа, крайбрежието на Черно море а и в чужбина.

10305419 10152812509257822 801101068325070449 n

- Би ли ни казала повече за клубните заниятия и с какво ни помагат те? Защо е добре да ги посещаваме?

- Преди 10 години създадохме КЛУБ ОКТАВА, като помощ за преминалите първия курс. Така е по-лесно да се работи самостоятелната работа 30 дни след курса. Един път седмично /сега всеки четвъртък от 7-8.30/ правим заедно гимнастиката, споделяме резултати, отговори на зададени въпроси за дорешаване на здравословни задачи, правим и медитативните упражнения, спомняме си ги. Заедно вървим напред. Всеки до тогава докато има необходимост!

След това идва новото попълнение от следващия курс и така вече 10 години! Клубът е мястото, където стажантите трупат опит и след това помагат по време на курса, обучават се да станат преподаватели по Системата. Клубните срещи имат за цел да затвърдят резултатите ни и да не ни позволят да се върнем в апатията, мързела и нищоправенето след края на курса, помагат ни в самостоятелната работа вкъщи и ни мотивират, държат ни в състояние. Ежеседмичните клубни занятия припомнят най-силните упражнения от курса, по време на тях се прави ставна гимнастика, гимнастика за очите – споделят се резултати и се поставят цели. Те се създадоха като необходимост за по-дълбоко разглеждане на различни теми и аспекти от тези 495 страни на живота ни.

Работа, Отдих, Професия, Личностно развитие, Отношения между мъжа и жената, Какво прави жената щастлива, Какво е важно за мъжа да бъде доволен, Стресът и нашето време, Времето, Парите, Родът, Храненето, Сексът и много други теми, вълнуващи болшинството от нас.

Клубните занятия са удобна форма, в удобно време-удобни часове през почивните дни и всеки би могъл да избере да посети интересната му среща. Там можете да получите и лично съпровождение от преподавателя за задача, която имате за разрешаване за по-дълъг период от време. Може да е здраве, може да е нов бизнес проект, може да е личностно развитие и др. Тези срещи ги организираме, за да бъдем в полза на всички търсещи отговорите курсисти и техни приятели. Не е задължително да са посетени курсовете по Системата.

- Благодаря ти Жана, с твое позволение за Детските курсове и клубове ще споделя личния опит на мен и Райко. И така след преглед при очния лекар на синът ми, се оказа че той има късогледство и лека форма на астигматизъм. Още преди да сме закупили очилата, със съпругът ми взехме решение да запишем Райко на оздравителния курс Норбеков. Знаех, че има доста добри резултати при лечение на усложнения на зрението, Райко се съгласи и така тръгнахме.

10414512 10152759436907822 3379426987899052860 n

Курсът е шестдневен, упражненията продължават по три часа на ден, естествено с почивки и включено време за игри. А програмата на системата е така конструирана, че да се въздейства не само върху конкретното заболяване, а върху цялото тяло, емоции и мисли. Едновременно се работи върху всички нива и системи. По време на курса с помоща на игровата форма, домашни упражнения и задачи на децата се помага да събудят техния вътрешен стремеж за здраво тяло. Обогатява се познанието им за техните тела, чувства и мисли. Учат се да бъдат по уверени в себе си, да се обичат и грижат за себе си, да мислят позитивно и да уважават околните, да се отнасят с любов към телата си, да се радват, да си поставят цели и да ги подреждат, да се изправят след неуспех и да опитват отново. Моят син не само подобри зрението си, а стана по уверен и направи много открития за себе си, за мен и околния свят.

Както сам той сподели повреме на празничния концерт в последния ден от курса, какво е научил от заниятията „Научих се да вярвам в себе си". И на страницата „Аз съм съвършенство" от дневника, който трябваше да води ежедневно всяко дете, той нарисува нашето семейство, а на над нас слънце. Вярвам че, това е достатъчен пример за ефекта от курса. Каква по-голяма ценност от семейството?
А и все пак да не пропускаме интернет курсовете, които сте създали за по улеснена форма от гледна точка на разстоянията..

1426730 10152801567782822 8158903259993065839 n

Интернет курсовете (1во, 2ро ниво и Основен курс за интуицията) са другата възможност да се изкара курс по Системата. За хора, които са възпрепятствани да присъстват на очния семинар, интернет форматът е идеален шанс да се запознаят със Системата отблизо. Интернет курсът представлява дистанционна форма на обучение, което с нищо не се различава от очния курс. Основен момент е индивидуалният подход към всеки един участник, индивидуалната работа на преподавателя с него. Курсът протича в рамките на 20 дни, в които участниците общуват онлайн с преподавателя, правят упражненията, споделят и задават свободно въпросите си.

Тук всеки участник получава уроците във вид на текст,аудио,видео и след това в удобно за него време общува с преподавателя,както и с другите курсисти,задава въпроси,получава отговори.Тук се залага на личната отговорност и самостоятелната работа.В годините интернет курсовете по резултатите не отстъпват на живите курсове.
Нека кажем на читателите къде и как може да ви намерят и свържат с вас: за центърът, преподаватели, организатори:


Очакваме всеки, който е заинтересован и иска да се свърже с нас, в офиса на ИК „Жануа'98" и Център Норбеков – на адрес пл. Славейков 11, ет.5 офис 17 на тел 02/9878730 или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Както можете да се информирате за актуални събития, нови книги и какво да очаквате във връзка с организираните от нас срещи и семинари на следните адреси: www.norbekov.bg

Благодаря, Жана за споделеното, лично и емоционално и твоята отзивчивост.