Бъди информиран! Защитата на личните данни и спазването правата на нашите клиенти представлява основен ангажимент на "Жануа'98" ЕООД, поради което ние посвещаваме всички необходими ресурси и усилия, за да обработваме твоите данни в пълна безопасност.

 

Вход/Регистрация
НовиниСтатииМария Чавдарова за оздравителните курсове


Мария Чавдарова за оздравителните курсове

Мария Чавдарова за оздравителните курсове по системата на Норбеков Мария Чавдарова за оздравителните курсове по системата на Норбеков

Мария Чавдарова работи като преподавател в Софийския университет, до момента, в който не се запознава отблизо с методиката на известния д-р Мирзакарим Норбеков. Тя посещава неговите курсове в България през 2006-та година и лично усеща ползата и смисъла от методиката на световноизвестния академик. Не след дълго, запалена по програмите на Център Норбеков, самата Мария става преподавател по неговата система и днес води различни курсове, сред които детски оздравителни програми и Детска "Работилница на успеха".
Специално за читателите на Az-jenata.bg Мария ни разказа за своята работа с децата, за курсовете, какви хора ги посещават, както и даде ценни съвети за взаимоотношенията с децата ни и как да ги направим успешни, реализирани, щастливи хора.
Бихте ли ни разказали за вас, с какво се занимавате?

Аз съм еколог по професия, треньор по личностно развитие и обучение чрез преживяване. Обичам работа с млади хора - студенти, тийнейджъри и деца. Обичам когато те научават нещо ново, което е силно ефективно и прилагайки го в живота стават по-успешни, реализирани и щастливи.

А също съм преподавател по системата на г-н Мирзакарим Норбеков в България. Двата курса, които ме вдъхновяват, са Детски оздравителен курс и Детска работилница на успеха към Център Норбеков България.

От колко време се занимавате със системата на Норбеков, как се роди интереса ви към нея?

За първи път изкарах курсовете през 2006-та година. Аз не отидох там заради здравословни проблеми, а най-вече поради интереса ми към изследването и развиването на характера.
А за десетдневната работа там премахнах една хронична болежка в кръста, с която бях свикнала и не й обръщах внимание. Изкарах оздравителния курс, получих своите резултати по поставените цели от мен по време на курса, започнах да практикувам всички инструменти, които ни дават преподавателите по време на занятията в своето ежедневие, научих се да управлявам своите емоции, научих много за взаимовръзката здраве и характер, запалих се и посетих следващите семинари. Включително и Работилницата на успеха, водена лично от г-н Норбеков и негови ученици. Видях ефективността на курсовете, влюбих се в тях и станах преподавател по методиката.

Защо избрахте да се занимавате точно с детските групи?

Обичам да работя с деца, с тийнейджъри, както и със студенти. Те научават, практикуват и прилагат всичко в своя живот още по време на курса, подобряват своето здраве и се научват да се отнасят грижовно към него, те стават по-уверени и решителни и оттук се променят взаимоотношенията в семейството, които стават по–топли, засилва се разбирателството и търпението един към друг. Децата се научават да се отнасят с уважение към своето тяло, замислят се за какво им е нужно здравето и обединявайки цел в живота и работа по здравословен един или няколко проблема, те стават непобедими. Обречени са на успех. А колкото по-млад е един човек, колкото по-млад се научи да управлява своите емоции, да изучи техния произход и проява, колкото по-млад се научи да се грижи за себе си, толкова по-пълноценен и изпълнен с успехи ще бъде неговия живот. По-лесно и ефективно ще се справя в живота си.

Бихте ли разказали по-подробно за детските оздравителни курсове? Какво точно правите и как помагате на децата?

Детският оздравителен курс по системата на Норбеков протича 7 дни, всеки ден по 2 часа и половина. Работи се в 10 направления – гръбначен стълб и стави, воля, въображение, управление на емоциите, цели – поставяне и достигане, засилване на имунитета, възстановяване на зрението и др. Тялото се разглежда като едно цяло, всички органи и системи са взаимосвързани и дисбаланса в един орган често води до нарушения във функционирането на друг. Например влошеното зрение може да бъде генетично наследено, но също така може да бъде резултат от преживяна силна емоция, страх, проблеми в гръбначния стълб, черния дроб и други. В този случай крайният резултат е влошеното зрение. А практически страдат други органи. Много често акцента е именно там, където е болката, а причината може да е скрита другаде. Работейки по десет направления задачата е да се премахне причината за дадено заболяване и оттам да се възстанови здравето.

Повечето деца, които идват на оздравителните курсове имат въпроси относно здравето и подобряването на зрението - късогледство, далекогледство, мързеливо око, възстановяване на очния нерв, възстановяване на гръбнака, алергии. Все по-често курсовете се посещават и от тийнейджъри, които се интересуват от своя характер, самочувствие и увереност, общуване и взаимоотношения с родителите и приятели, и техните взаимовръзки с успеха в живота и постигането на целите.

Четох в описанията на курсовете, че едно от нещата, по които работите е да възпитате в децата почит и уважение към родителя. Възможно ли е за 7 дни?

(Усмихва се.) 7 дни е курсът. И в този курс децата се учат първо да уважават себе си. И когато знаеш как да уважаваш себе си, ти започваш да уважаваш и другите. Още в първия ден те получават домашни, чрез които започват да се сближават все повече със своите родители. Това са много лесни упражнения, но благодарение на тях се създава връзка с родителя. И разбира се, важно е да се продължи да се работи и след курса в тази посока. Защото постигнатите резултати по време на курса не са достатъчни без последваща работа. Важен момент е самостоятелната работа след курса – утвърждаването и развиването на постигнатите вече резултати.

На каква възраст са децата в групите?

В детския оздравителен курс децата са на възраст между 7 и 12 години, а в Детската „Работилница на успеха” са между 9 и 15 години.

Как реагират децата по време на курса, активни ли са, имат ли интерес?

Да. При децата процесът е много по-бърз, защото те нямат предишния опит. В тялото на човека има памет. Тя помни преживени моменти, емоции и на по-късен етап в живота те дават отражение. При децата това го няма, а въображението е силно развито, което им помага за упражненията. Един пример ще ви дам: едно момиче от Варна беше на курс при нас през 2011 година, за да възстанови своето зрение. За да постигнеш успех обаче е нужно да знаеш защо ти е важно да работиш за здравето си. Защо е важно идеалното зрение в случая. Тя в този момент искаше не просто да подобри зрението си и да захвърли очилата, но й предстоеше участие в музикален конкурс. Тя обедини двете неща и по време на курса постигна добри резултати. След курса тя продължи да работи и не само възстанови своето зрение, но и постигна голям успех по време на конкурса.

Какви деца посещават курсовете? Деца, чиито родители са посетили вече някой от курсовете и решават да заведат и детето си или децата довеждат след това родителите си?

Забелязала съм, че този процес е различен в различните градове. В градове като Пловдив, Стара Загора, Варна, Добрич, там преобладават деца, чиито родители вече са били на курсовете. Т.е. те са постигнали своите резултати и са разбрали колко полезни са курсовете за тях. И след това са записали децата си.

В София повече от 80% от децата, които посещават курса, са записани без родителите им да са били преди това на курс - или по препоръка от приятели или получили информация от интернет и др. Родителите имат възможност да работят на оздравителния курс паралелно с децата, всеки сам за себе, постигайки своите резултати. И много често се случва така, че тези родители продължават да работят вече с групите за възрастни в следващите курсове – Втори оздравителен, Основен за интуицията, Работилница на успеха. Между другото много добри резултати се получават, когато работят заедно деца и родители. Не родителят да заведе детето на курса и след това само да го пита: "Направи ли си упражнението, направи ли си домашното, какви са ти подобренията?", а родителят вече е пример и работи заедно с детето.

Предстои ви Детска работилница на успеха от 8 до 14 септември в София. Разкажете ни повече за този курс.

Той се провежда в България за 4-ти път. Продължава седем дни по 2,5 часа на ден. Програмата включва специални тренировки за развитие на интуицията, чертите на характера, акцентира се върху ценностите в живота, взаимоотношения с родителите и приятели, с авторитети, самочувствие, самооценка, увереност и решителност. Този курс е за мечтите, как да ги превърнеш в цел, как да ги създадеш и осъществиш. Взаимовръзки на успеха и нашето емоционално състояние.

Това е курс, който дава много силна посока на младите хора. Всеки един човек носи в себе си силата и мотивацията да върви напред, да успява, да постига мечтите си. Но понякога в детската възраст начинът, по който биват възпитавани децата, отношенията с родителите, могат да ги накарат да се затворят. Ако детето се чувства неразбрано, самотно, то започва да се затваря. Целта на работилницата за млади гении е всеки да се научи да бъде мотиватор сам на себе си, да поема инициатива и да действа. Чрез курса се разглеждат различни параметри и сфери на живота – училище, взаимоотношения със семейство, приятели, съученици. В тези направления се задават задачи и цели, като по този начин децата се замислят какво искат да променят в своя живот и как да го направят. По време на работилницата има упражнения за изграждане на доверие, за тренировки на тялото, изграждане и трениране на черти на характера като сила, действие, самочувствие, самоувереност и разбира се много други неща. Но най-важното е това, което децата научават по време на курса, да го прилагат и след това. Да не се страхуват да си поставят цели и да ги преследват след това.

Срещате ли в групите деца с ниско самочувствие, трудно ли се работи с тях?

Различно е във всеки курс. Често има деца с високо самочувствие, които знаят какво искат и им трябват само ключета, насоки как да го направят, какви крачки да предприемат. От друга страна, има деца, които са по-свити и затворени, знаят какво искат, но не смеят да го изкажат на глас. Когато обаче подходиш към тях с доверие, с уважение, те отговарят и се разкриват. Въпрос е на взаимоотношение.

Като човек, който работи с деца, бихте ли дали някакви насоки, съвети към родителите как да мотивират децата си да бъдат успешни, борбени, да отстояват позициите си?

Благодаря за хубавия въпрос. Най-големите проблеми при децата почти винаги произлизат от семейната среда. Важно е да се работи с децата много активно, особено след 7-годишна възраст, когато характерът се формира. Необходимо е родителите да имат отношение към детето, да го изслушват, да го „чуват“, да разговарят, без да е проблем родителят или детето да изкаже какво му пречи, какво го притеснява вкъщи или пък навън. Това е начинът, по който ще избягат от затварянето на детето. Най-лесният начин е родителите да работят със себе си, да бъдат пример. Да наблюдават какво ги наранява, какво ги мотивира. Това е процес на вътрешна работа. Защото често възрастните оценяваме, „знаем“, имаме готов отговор, а с това и често нараняваме себе си и другите.

Къде и кога се провеждат курсовете?

Детските оздравителни курсове се провеждат обикновено през ваканциите. Или когато има няколко почивни дни за децата. Под формата на ВИП оздравителен курс, децата имат възможност да изкарат курса в рамките на един месец, работейки няколко последователни съботи и недели, а през седмицата работейки самостоятелно по програма с връзка с преподавател. Това е много удобна форма, защото курсистите практически в периода на закрепване на резултатите от курса не са сами, а непрекъснато имат връзка с преподавател. Има и индивидуални курсове, като времето се определя в зависимост от заетостта на курсиста.

А Детска „Работилница на успеха” стартира на 8 септември, в залата ни на ул.Тракия №15 и продължава 7 дни.

Градовете, в които провеждаме детските курсове, са София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Добрич и Сливен.

А получавате ли често обратна връзка от родителите?

Да, получаваме обаждания, виждаме се. За нас е много важна тази връзка, защото идеята не е просто децата да дойдат, да изкарат курса и да си заминат. Важно е да сме били полезни за тях и те да продължат самостоятелната си работа, достигайки своите цели.

Нека задам един въпрос, който засяга възрастните. Къде да намерим ние сила, в това забързано ежедневие, изпълнено с проблеми и ангажименти, за да преследваме нашите мечти?

Да бъдеш родител днес, в това забързано ежедневие, не е лесно. Но намерете време за себе си - за спорт, за разходка, за почивка, за нещо, което обичате. Особено ако сте майка и носите много отговорности. Имате нужда да отделите малко време за себе си, направете го. Така вие ще сте пълноценна и за себе си, и за детето. Друг важен момент е да спрете за миг и да се запитате какво искате от живота. Дали това, което правите е вашето нещо, дали наистина ви харесва. Само когато се научим да слушаме себе си, ще можем да сме полезни и на децата си.
И най-важното – радвайте се на живота, на това, което сте постигнали. Всеки човек има победи, успехи, събирайте ги, колекционирайте ги.

Източник: az-jenata.bg

Прочетена 1109 пъти

Предстоящи курсове

schedule courses 2 2019.jpg

Мнения и резултати

{youtube}v=9FViWQ7bFkI|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=__aZeJt-gnI|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=irDeCDh-G3M|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=8xNjDnlhAzw|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=mzn7uSubQQE|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=BsTrqlSqX5A|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=OrbdwfRo2sA&t=1s|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=MvxYO581720&t=1s|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=_uAEki8aAbs|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=mnd6gOiL6SU|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=wZ5KSsemA3I|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=JFr7Z1apLOQ|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=nU6TaED_yzE|100%|320|0{/youtube}

{youtube}v=5Dp0Fmco4W0|100%|320|0{/youtube}

Как интуицията спасява животи

За късмета, картите и интуицията За първи път бях в Хималаите преди точно пет години.  Тогава целта на посещението беше...

С любопитство и нестихващ интерес, аз билет за курса на Норбеков взех. С късогледство под ръка и усмивка на уста,...

Как една жена цъфти след курса... {youtube}v=NKTp0naOG68|420|320|0{/youtube}

  {youtube}v=fBu-Q0PGIec&t|420|320|0{/youtube}

Анкети Първо ниво  учебно-оздравителни курсове 2018 година

Представяме Ви снимки от анкета номер 2, попълнена от курсисти в последния ден на курса Първо учебно-оздравително ниво в различни...

Резултатът за деветте дни е много пъти по-добър от 3-месечна психотерапия (2 пъти седмично). Страховете ми ги няма – не...

Какво се случва на Работилницата на успеха ...

Какво се случва на Работилницата на успеха, или как вадим малко трънче, а променяме целия си живот? "Извадиха малко трънче,...

Милена - за кръга на желанията и сбъднатите мечти

Обещах, че ще споделя дали и как се е сбъднало желанието ми след похода през 2014 г. с Мирзакарим Норбеков...

Карах курса преди 13 години,свалих 3,5 диоптъра очила и до сега чеша без очила и никога няма да са ми...

Вдъхновяващи резултати от първо ниво по Системата на Норбеков   {youtube}FVpcMXpRzzQ|420|320|0{/youtube}

Резултати от първо оздравително ниво по системата на акад. Норбеков, проведен в София, 2014 година. {youtube}6_ohDQKIb-Q|100%|320|0{/youtube}

Резултати от учебно-оздравителен семинар I-во ниво по системата на Мирзакарим Норбеков, София, 22.06-01-07.2013г. {youtube}SQ5bXxRQlmw|100%|320|0{/youtube}

НА ВАДИМСъс силен Дух,непоклатим,Учителят ни скъп Вадим,ни води смело все напред.Държи на точност и на ред. Той мъдър е и...

Споделено в алтернативния ден по време на Миниработилницата на успеха

8 ЧАСА ТЪМНО„Единственият начин, да превъзмогнеш страховете си, е да се срещнеш очи в очи с тях." Страх от това,...

Детският курс за мен - Мариета

Детски курс, аз влизам в залата, мама ме оставя, та аз съм на 11 г. Оглеждам навела надолу главата със...

Споделено лично, първо лице от и за детския курс

Ден 1.„По-бързо, како, деее!!!! Ще закъснеем!"Кака ми не се забързва и продължаваме да се бавим.Намираме залата за курса и влизаме....

Анкети - преди и след курса

Анкети - преди и след курса   Учебно-оздравителен семинар I-во ниво Мнения и резултати от Учебно-оздравителен семинар I-во ниво Учебно-оздравителен...

Работилница на успеха с поход, Странджа -  2014г.

В Работилницата тази година се включих на петия ден, отивайки за морската част. Tова не е първата ми Работилница. За...

Уроци по живот

Моята среща с г-н Мирзакарим Норбеков Поход „Работилница на успеха Странджа 2014”   Автор: Диана Господинова ПоходътОфициалното име на похода...

Откровена съм (в последно време особено ...

Откровена съм (в последно време особено). Многословна съм (най-вече през цялото време). Не обичам дъжда (…).   21ви август. около...

За първи път бях на Работилница на успеха на ...

За първи път бях на Работилница на успеха на Елените през 2012 г. Не знаех какво да очаквам, дали въобще...

Поход с Работилница на успеха – Странджа 2014 година

7 август – всички се събираме в Сарафово. Думата, която най-точно определя първата вечер и всички следващи дни и нощи...

Вълнуващи резултати от похода в Странджа 2014 година   {youtube}http://youtu.be/8mQhjKeIwVc|100%|320|0{/youtube}

К.М. "Имах плексит и наднормено тегло. След семинара мускулите ми се тонизираха, изчезнаха болките, подобрение във физиката и намаляване на...

П.К. "Дойдох с дискова херния-вече нямам болка, с разширени вени-намален е участъка и размерите." И.Ж. "Намален диоптър и свиване на...

С.Б. "В началото беше болката в дясното рамо и ограничените ми движения. Болки в кръста и ограничени движения в тазобедрената...

С.С. "Овладях страховата невроза"   М.М. "Един диоптър по-малко, намалих размера на белег с 3 см."   Д.Д. "Увеличих ръстта...

Ж.С. "След занятията изчезна половин диоптър, подобрение на състоянието на кистата, научих се на отговорност и търпение." Я.Р. "Страдах от...

В.М. "След депресия и паническите разтройства започнах да се чувствам по-самоуверена, по-спокойна. Усещам увереност в собствените си сили." Д.М. "След...

Здравейте, Аз съм N.B, пенсионер.Дълго време ме убеждаваха, че дори и на такава възраст, ще мога да извлека полза от...

Чудесен резултат на Гергана К.

Преди 2 години без външни причини започнах да пълнея, да губя своята жизненост и енергията. След дълго „разследване” ми откриха...

Казвам се Тодорка Ралева, 64 год. от гр. Добрич. Преди две години се запознах с метода на Мирзакарим Норбеков, посещавайки...

Резултати от VIP оздравителен семинар в Боровец 2013 {youtube}soqr3IZp71o|100%|320|0{/youtube}

Преди повече от половин година изкарах Оздравителния курс на Норбеков - за деца при Соня. Спомням си, че малко преди...

Не съм повишавала кръвното налягане по време на курса. Намалих наполовина дневната доза от лекарството "Ксетонор"и се чувствам много добре...

Физическа и духовна пормянаИва Горещо препоръчвам да се захванете със собственото си щастие!!!Георги Дойчинов

Много се радвам, че проявявате интерес към курса и системата на Норбеков. Постигнах чудесни резултати, след като завърших първата част...

Започнах Интернет курса по системата на Норбеков заради дългогодишна депресия, стрес, изтощение и хронична умора, хронично неудовлетворение. Исках толкова много...

Оздравителният курс по системата на Норбеков помага не само в лекуването на здравето, той лекува и душата. Учи ни да...

Красотата на човешката природа – възможността да растем, да се развиваме и да откриваме скритите си възможности Нели Георгиева

"Вече виждам последния ред на таблицата!” Вероника "Вече виждам неща, които преди не съм виждал, не се разболявам  и съм...

{youtube}3-UTg_GO17Y|450|320|0{/youtube}

Здравейте, днес бяхме на очен преглед. Докторката след прегледа остана да размишлява:) Понеже за едно лято Анжелика,която изкара оздравителния детски...

Майката на Веско: По-спокоен, обичлив, по-изпълнителен. От майката на Вики: Стана по-весел, по-упорито отстоява своите желания. По-уверен е в себе...

Най-важното - осъзнаване на действията и постъпките на другите, на моите действия и постъпки и виждане на закономерностите, които ги...

Системата на Норбеков в България. Мнения и резултати от Работилница на успеха 2012 година (Мастерская 2012 г.) - Видео  ...

Интервю с Влади Въргала

Влади Въргала: Излекувах си язвата и дископатията със системата на Норбеков. В момента съм в крещящо здраве, спрях алкохола и...

  Преди оздравителният семинар След завършване на 10 дневния семинар След самостоятелната работа Р.Йо. Оперирана щитовидна жлеза В ремисия В...

"Много е трудно с думи да обесня емоционалното въздействие на курса и на всичко, което преживях по време на занятията...

"Дойдох на курса, за да си оправя очите.Успях! Аз съм още млада, сега изграждам характера си и курса ми оказа...

"Благодаря за втората рожденна дата! До започването на курса бях като в лабиринт-знаех, че има изход, но не намирах верния...

Много съм благодарен,че чрез тази методика получих увереност в своите възможности.При дясно ухо след неуспешна операция,натъпкано с тампони,което въобще не...

"Благодаря от цялото си сърце! За тези 10 дни постигнах резултати за години! Нямам язва, гръбнака ми е гъвкав, без...

"За пръв път участвах в курс,който разглежда човека като цяло.Научих много за тялото, душата и духа, за това как да...

"Винаги съм знаела, че човек има всичко в себе си, но някак само интуитивно и благодарение на курса получих техники...

"След семинара по системата на акад. Норбеков станах по-толерантна към различните хора, постигнах всичките си цели, станах по-добра към себе...

"След обостряне вследствие на фарингит ми се успокои гърлото.Имах късогледство от 3 години- махнах очилата."Ромелия 

"Голямо подобрение на зрението, заличих белег от операция, отслабнах, спря ха болките и теченията вследствие на възпаление на яйчниците и...

"Значително увеличена яснота на погледа вследствие на склероза на очния нерв. Намаляха болките в гръбначния стълб и ми се повиши...

"Осезателно подобрение след болки породени от колит.Имах разширени вени- след 10 дневния семинар почувствах подобрение,няма оттичане и неприятно парене, свободно...

"Намаля ми хроничната кашлица, подобрих зрението си,чувствам комфорт в областта на врата и гърба...на всякъде-чувствам, че живея! Отдавна се стремя...

"Понижих стойностите на кръвното налягане, голям подвижност на гръбнака, вследствие дискова херния, преодолях умората и подобрих емоционалната си устойчивост" Лили 

"След мозъчен инсулт,понижих диоптрите с 1d.,ползвам си дясната ръка и общо подобрение на зрението" Добрин

"Стегнах фигурата, подобри се еластичността на кожата ми, подобри се зрението и контрастността на виждане"Снежи

"Всичко в мен се промени шеметно.Ще продължа да работя"Елена

" Всеки човек в определен момент от живота си има нужда някой да му покаже пътя. Благодаря ви!"Х. Ахмед 

".... М. Норбеков успя да ме накара да повярвам, че всичко е възможно, стига да опиташ. Допада ми неговата духовитост....

"Това,което научих от книгите на Норбеков е, че мога всичко,стига да го желая достатъчно силно и да съм готова да...

Ще ви се представя с името, с което моят Любим ме нарича – Мурка. “М“ като първата буква от собственото...

Изповед на Донка Кавалджиева Здравейте всички, които все още вярвате в себе си, колкото и изтъркано да ви звучи!!! Аз...

Здравейте, това е моята история - как ослепях на Запад и се излекувах на Изток... ...беше топло лято там далече,...

Ако някой ми беше казал, че ще имам второ дете преди 2-3 години, щях да се позасмея и да му...

Прочетете повече по темата тук  

  С какви заболявания дойдохте(продължителност на заболяването) Резултат в края на 10-дневния семинар Б.Х Хронична уро-инфекция с чести кризи От...

{youtube}tQU06vhqDp4|100%|320|0{/youtube}

След 1 оздравителен курс и по време на самостоятелната работа се възстанових от радикулита и от постоянните болки в кръста!...

«
»

Бюлетин

Въведете Вашия мейл адрес, за да се абонирате.footer-contact-phone02 9878730

footer-contact-mailТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

footer-contact-mapСофия,

пл. "П. Р. Славейков" 11, ет. 5

Банкова сметка:

IBAN: BG29STSA93000021744640

BIC: STSABGSF

Банка ДСК ЕАД

"Жануа'98" ЕООД

* Всички такси са за сметка на наредителя!